Karmienie piersią noworodka
Problem, czy mleko matki jest lepsze od mieszanek kupowanych w sklepie jest już dawno kwestią rozstrzygniętą. Nie ma lepszego pokarmu dla noworodków i niemowląt, jak ten naturalny.
Mleko matki zawiera wszystkie niezbędne dziecku składniki odżywcze oraz dostarcza potrzebną dobową dawkę energii. To życiodajny płyn, który skutecznie wspomaga układ odpornościowy maleństwa, a karmienie piersią noworodka buduje niezwykłe relacje i trwałe więzi między matką a jej potomstwem.
Skład mleka kobiecego
Na początku warto zaznaczyć, że skład i konsystencja mleka matki nie są stałe, dzięki czemu pokarm dostosowuje się do potrzeb malucha wraz z jego rozwojem.
Na skład mleka mają wpływ także warunki zewnętrzne, np. temperatura czy pora doby. Podczas letnich upałów pokarm jest bardziej wodnisty – niemowlę ssąc mleko zaspokaja jednocześnie zapotrzebowanie na wodę. Podczas mrozów mleko jest gęste, bardziej kaloryczne, „zaprogramowane” na zwiększone zapotrzebowanie energetyczne.
Do podstawowych składników mleka ludzkiego zalicza się:
• Białko – w mleku matki jest 18 różnych aminokwasów; wszystkie rodzaje białka są lekkostrawne; wśród nich znajduje się cenna kazeina – białko, które umożliwia wchłanianie miedzi, cynku i wapnia przez organizm dziecka;
• Tłuszcze – dostarczają energii; są także budulcem; dzięki obecności lipazy (enzym) tłuszcz z mleka jest lekkostrawny; wolne kwasy tłuszczowe, w które bogate jest mleko chronią dzieci przed stanami zapalnymi wywołanymi infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, grzybicznymi;
• Węglowodany (cukry) – najważniejszym z nich jest laktoza, która buduje tkankę mózgową dziecka oraz wspomaga przyswajanie wapnia; niezwykle istotne są także oligosacharydy, które działają niczym prebiotyki wspomagające budowę flory bakteryjnej układu pokarmowego;
• Czynniki budujące odporność – ich ilość oraz rodzaj zależą od potrzeb – są produkowane na bieżąco w celu ochrony dziecka przed chorobami; wśród najważniejszych warto wymienić: interferon, nukleotydy, laktoferynę, elementy krwi oraz żywe komórki;
• Witaminy – jest ich mnóstwo i w dodatku w takiej ilości, że zaspokajają całkowicie zapotrzebowanie dziecka; jedynie witaminy K i D występują w ilościach niewystarczających, stąd konieczność uzupełniania ich preparatami witaminowymi.
Pierwsze karmienie piersią noworodka
Początek karmienia czasem jest trudny. Bywa, że laktacja się opóźnia, a standardy WHO zalecają pierwsze karmienie piersią noworodka w ciągu godziny po porodzie. Młode mamy martwią się, że dziecko jest głodne. Zupełnie niepotrzebnie. Maluchy rodzą się z zapasem tłuszczu, który chroni je przed warunkami zewnętrznymi oraz w razie potrzeby dostarcza energii.
Pierwsze posiłki dziecka karmionego piersią składają się z siary – mleka o niezwykłym składzie i wyjątkowych własnościach. Siara pojawia się w ciągu dwóch dni po porodzie. Czasem to tylko kilkanaście kropel bardzo gęstego, przebarwionego na żółto mleka. W składzie siary jest mnóstwo immunoglobulin, leukocytów, beta – karotenu, tłuszczu, witamin oraz bogata flora bakteryjna, która pomaga dziecku oddać smółkę.
Nie należy martwić się małą ilością siary – jej skoncentrowanie jest wprost proporcjonalne do pojemności żołądka dziecka. W jednym posiłku maluch przyjmuje około 10 ml siary (w ciągu doby około 100 ml).
Karmienie piersią – kiedy skończyć?
Określenie terminu granicznego dla karmienia piersią nie jest proste. To często sprawa indywidualna związana z tempem laktacji i jakością mleka oraz warunkami życiowymi kobiety. Wśród tych ostatnich najważniejszym jest aktywność zawodowa. Wprawdzie ustawa Kodeks Pracy daje karmiącym matkom uprawnienia do dodatkowych przerw, to w praktyce czasem bywa to niewykonalne ze względu na znaczne odległości między miejscem pracy a domem. Dlatego w większości przypadków powrót do pracy jest jednoznaczny z zakończeniem karmienia.
Lekarze zalecają, aby karmienie przedłużyć maksymalnie długo. Przez sześć miesięcy dziecko powinno jeść wyłącznie pokarm matki. Potem jego dietę należy wzbogacać wprowadzając kolejne produkty. Specjaliści z WHO twierdzą, że najlepiej karmić piersią do drugiego roku życia dziecka, a jeśli to możliwe to jeszcze dłużej.
Jak często karmić dziecko piersią?
Karmienie piersią noworodka odbywa się na żądanie, czyli zawsze wtedy, gdy dziecko zasygnalizuje głód. Gdy do diety zostaną wprowadzone inne posiłki można próbować ustawiać godziny karmienia – na początku nie będzie to łatwe.
Ilość karmień jest kwestią indywidualną – od kliku do nawet kilkunastu na dobę.
Jak się odżywiać w okresie karmienia piersią?
Odżywianie matek karmiących obrosło wieloma legendami – poradników o tym co jeść wolno, a co zakazane jest bez liku. Tymczasem dietetycy i lekarze zgodnie twierdzą, że matki karmiące piersią mogą jeść wszystko, pod warunkiem, że będzie to pożywienie pełnowartościowe, dostarczające wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, minerałów i witamin.
Gdy matka zachoruje
Infekcje podczas karmienia piersią to problem. Najlepiej im zapobiegać, ale gdy już się przytrafi choroba, to należy próbować leczyć ją sposobami i środkami naturalnymi.
W przypadku ciężkiego przebiegu konieczna jest konsultacja z lekarzem – bez wskazówek lekarskich nie wolno przyjmować żadnych leków czy preparatów medycznych wytworzonych sztucznie.
Leave a Reply