Urządzenia gastronomiczne – jak wyposażyć zaplecze restauracji?

W restauracjach ludzie chcą dobrze zjeść i mile spędzić czas. Każdy dobry lokal gastronomiczny powinien to zapewnić swoim klientom. Dobra restauracja to punkt gastronomiczny o jak najwyższym poziomie – aby taką była, musi być porządnie wyposażona i mieć dobrych i wykwalifikowanych pracowników. Zaplecze gastronomii powinno być jak najlepiej wyposażone w sprzęt wysokiej jakości czyli taki, który pozwoli restauracji pracować na pełnych obrotach.

ZASADY URZĄDZENIA ZAPLECZA RESTAURACJI

Kupując odpowiedni sprzęt do zaplecza punktu gastronomicznego, powinniśmy wziąć pod uwagę fakt, że w kuchni powinno być czysto i przede wszystkim ta czystość powinna być łatwa w utrzymaniu. Dlatego sprzęt, blaty w kuchni, stoły, piece, kuchenki czy regały powinny być wykonane z materiału łatwego do utrzymania go w czystości. Ponadto od urządzeń gastronomicznych wiele się wymaga. Przede wszystkim powinny one zapewniać higienę i bezpieczeństwo pracy. W kuchni każdej restauracji powinien panować ład i porządek, zapewnią go odpowiednie regały gastronomiczne.

wyposażenie gastronomii

REGAŁY GASTRONOMICZNE

Regały gastronomiczne i półki druciane są wykonane z materiału najwyższej jakości, odporne na wilgoć, na złe warunki i przede wszystkim są nierdzewne. Odpowiednie regały, oferowane przez firmę Metro mają tak przygotowane miejsca do układania towarów kuchennych, że pozwalają wykorzystać jak najlepiej swoją powierzchnię. Dają pełną optymalizację miejsca a przy tym można na nich poukładać wszystkie rzeczy tak, że z łatwością można dostać się szybko do każdego produktu. Odpowiednie projekty regałów gastronomicznych są w każdej chwili możliwe do wykonania i dzięki temu każda kuchnia może zyskać swój wymiar. Regały mogą być wiszące lub stojące, mają duży udźwig i długoletnią gwarancję.

NAJBARDZIEJ POTRZEBNE URZĄDZENIA

Głównie potrzebne są w kuchni urządzenia, na których się gotuje, którymi się zmywa, w których się piecze, chłodzi, którymi się szatkuje czy kroi i mieli. Urządzenia powinny być energooszczędne, ponieważ są cały czas wykorzystywane. Ponadto bardzo ważne są sprzęty, garnki, patelnie, sztućce, szkło do baru i nawet kostkarka do lodu.

kostkarka do lodu

KOSTKARKA DO LODU

W restauracjach też wykorzystuje się kostkarki do lodu, jednak akurat przy tym sprzęcie dobrą opcją jest ich wynajem. Taką opcję oferuje firma Ice-O-Matic. Kostkarki mają odpowiednie zbiorniki, są ekonomiczne w użytkowaniu, ekologiczne. Ich zbiorniki są tak wykonane, że występuje mała degradacja lodu, pozostawionego w kostkarce.

Dobry sprzęt, porządek i odpowiednia higiena to już połowa sukcesu każdej dobrej restauracji.

Leave a Reply